ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
Questo blog è un tentativo mio di fare ,ciò che non fanno giornalisti professionisti

Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012

Τα κακώς κείμενα στην Δικαιοσύνη και προτάσεις επανόρθωσής τους Σεπτεμβρίου 23rd, 2012


Το σχόλιο της ημέρας

Νικήτας Αποστόλου

Σεπτεμβρίου 23rd, 2012 at 21:24 | #1

Άλλο ένα σκάνδαλο μπροστά μας για να τονίσει την μεγάλη αλήθεια πως στην κοινωνία μας υπάρχει ανοχή στην παρανομία. Το ερώτημα που αναδύεται από το γεγονός αυτό είναι ποιά είναι η αιτία του, τι δημιουργεί την ανοχή στην παρανομία.

Σύμφωνα με την διοικητική επιστήμη, ένα βασικό στοιχείο του διοικείν είναι ο έλεγχος. Στις Δημοκρατίες το στοιχείο αυτό είναι έργο του δικαστικού σώματος, το οποίο πρέπει να είναι ανεξάρτητο από την Κυβέρνηση. Όμως, πώς είναι δυνατόν να είναι ανεξάρτητη η Δικαιοσύνη, από την εκτελεστική εξουσία, όταν την ηγεσία της την διορίζει η Κυβέρνηση, το Υπουργικό Συμβούλιο?


Επίσης το πολιτικό μας σύστημα διαμόρφωσε έτσι τις διατάξεις του Συντάγματος ώστε την δικαιοδοσία για αδικήματα των Υπουργών και την ασυλία των βουλευτών να τα αφαιρέσει από το δικαστικό σώμα και να την αναθέσει στο νομοθετικό σώμα, την Βουλή.

Περαιτέρω για να εμποδίσει τον δικαστικό έλεγχο διοικητικών πράξεων και ιδίως των συμβάσεων ακολουθεί την τακτική της κύρωσης με νόμο των πράξεών της αυτών.

Τέλος για να εμποδίσει τους δικαστές από την κύρια αποστολή τους, την απονομή της δικαιοσύνης τους φορτώνει με καθαρά «διοικητικό έργο» ορίζοντάς τους με διατάξεις νόμων κυρίως προέδρους ή και μέλη συλλογικών διοικητικών οργάνων.

Στην αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία υπήρχε ο θεσμός της ανάθεσης αξιωμάτων δια κληρώσεως. Θα ήταν νομίζω σωστό να θεσπιστεί στην προσεχή αναθεώρηση του Συντάγματος ο θεσμός της ανάδειξης της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων δια κληρώσεως και με διετή θητεία. Ετσι θα αποκτούσε ουσιαστική ανεξαρτησία η Δικαιοσύνη από την Κυβέρνηση.

Επίσης η δικαιοδοσία για υποθέσεις με κατηγορούμενους Υπουργούς ή η άρση της ασυλίας των Βουλευτών θα πρέπει να ανατεθεί στον Αρειο Πάγο. Με συνταγματική διάταξη να απαγορευτεί η ανάθεση διοικητικών αρμοδιοτήτων στους δικαστές.

By   http://gkdata.gr/?p=27756

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου